Tijd voor de APK

In Europa is het wettelijk verplicht dat iedere auto die minimaal 3 jaar oud is jaarlijks gekeurd wordt. Tijdens de Algemeen Periodieke Keuring (APK) wordt je auto nagelopen op de minimale veiligheids- en milieueisen die er vanuit Europa zijn gesteld. Denk bijvoorbeeld aan je autobanden, de remmen, verlichting, schokdempers, etc.

Na afloop van de APK ontvang je een rapport, waarin staat of je auto is goedgekeurd of dat er mankementen zijn die verholpen moeten worden. Mankementen die niet dringend zijn worden besproken en uitgelegd. ABC is een RDW erkend bedrijf waar u auto APK kan laten keuren.

 

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je je auto APK laten keuren?

Hoe vaak je je auto moet laten keuren hangt af van de leeftijd van je auto:

APK en nieuwe auto’s
Heb je een nieuwe benzineauto? Dan moet je na 4 jaar voor het eerst je auto laten keuren. Bij een nieuwe dieselauto is dit na 3 jaar wettelijk verplicht.

APK en auto’s vanaf een paar jaar oud
Na 3 jaar moeten dieselauto’s jaarlijks gekeurd worden en benzineauto’s om het jaar. Is je benzineauto ouder dan 8 jaar? Dan moet je je auto elk jaar APK laten keuren.

Wat is de vervaldatum van je APK?

Als je auto al eerder gekeurd is krijg je zes weken voor de APK vervaldatum een brief van het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) met daarin een oproep je auto te laten keuren. Op de site van de RDW kan je de vervaldatum opvragen.

Eerder APK keuren dan de APK vervaldatum

Wilt u de APK eerder laten keuren dan de daadwerkelijke vervaldatum? Dat kan! En zelfs zonder de datum van de volgende APK te vervroegen. Dit gaat als volgt:

Voorbeeld voertuig APK twee maanden voor de APK vervaldatum

De APK vervaldatum is op 1-6-2018. Wilt u maximaal twee maanden van te voren uw APK laten uitvoeren, dus bijv. op 1-4-2018, dan is de volgende APK vervaldatum opnieuw 1-6-xxxx, afhankelijk van hoe vaak uw voertuig gekeurd moet worden.

 

Voorbeeld APK keuren meer dan twee maanden van te voren

Laat u uw auto meer dan twee maanden voor de daadwerkelijke APK vervaldatum keuren, dan wordt die datum uw nieuwe APK vervaldatum.